Vanessa Maes

Ik ben Vanessa Maes. Na mijn opleiding klinische psychologie aan de VUB (Vrije universiteit Brussel) en na mijn 4-jarige opleiding "Systeemtherapie" (IPRR), ben ik me blijven verdiepen in tal van kortdurende opleidingen in diverse thema’s. Ik heb een breed interesseveld en hou ervan om bij te leren en mijn kennis te blijven verdiepen.

Jarenlang werkte ik in een CGG, een centrum geestelijke gezondheidszorg waar ik tal van jongeren en volwassenen heb mogen begeleiden en ondersteunen in hun zoektocht naar verwerking, inzicht, meer evenwicht en meer welzijn. Gedurende een aantal jaar was ik ook vestigingscoördinator, maar ik voelde dat mijn passie ligt in het therapeutische werk. In 2020 werkte ik een tijdje deeltijds voor het Huis voor Veerkracht en waar ik cliënten heb begeleid die kampen met burn-out en stress gerelateerde klachten. Sinds 2019 werk ik als zelfstandig psychotherapeut, aanvankelijk in bijberoep.

Sinds april 2021 maakte ik de sprong naar zelfstandige in hoofdberoep.

Het blijft me boeien hoe cliënten, ondanks de moeilijke dingen die ze tegenkomen of de complexe situaties waar ze in verzeilen, de kracht vinden om vooruit te gaan. Het fascineert me hoe elke cliënt een eigen uniek verhaal brengt en ik ben telkens zeer dankbaar dat ze me in vertrouwen nemen in hun zoektocht. Maar het intrigeert me ook hoe ik zelf kan blijven bijleren en bijscholen.... in onze job ben je nooit volleerd. Collega's blijven me inspireren en ik blijf me verdiepen in nieuwe methodes en theoriën.

De voorbije jaren heb ik mij naast mijn reguliere therapeutisch werk, ook verdiept in het werken met ouders en kinderen en jongeren in complexe en conflictueuze scheidingssituaties en nieuw samengestelde gezinnen. Ik specialiseerde me in de methodiek parallel solo ouderschap en schreef hierover samen met een collega een boek voor ouders en recent publiceerde ik de toolbox " Blijven staan ondanks de storm" voor hulpverleners.

Rond deze thema's geef ik zelf trainingen en supervisie in België en Nederland.

Binnen In-Spirado zal ik me vooral bezighouden met het plannen en organiseren van opleidingen en trainingen rond relatie, gezin en ouderschap, waar ik zelf ook trainingen zal verzorgen rond het thema ouderschap na scheiding en rond rouw en ingrijpende gebeurtenissen.