Introductietraining "Internal Family Systems"

INTERNAL FAMILY SYSTEMS

IFS-therapie maakt gebruik van een meervoudig model van de psyche. We hebben allemaal een innerlijk systeem van talloze delen (getraumatiseerde delen of ballingen, proactieve beschermers of managers en reactieve beschermers of brandweerlieden) die zowel met elkaar als met de mensen om ons heen interageren. Hoe extreem ze zich ook kunnen gedragen, alle delen hebben het doel ons veilig te houden. Daarnaast hebben we ook allemaal een helpende kern (het Zelf). Het Zelf is aangeboren, het is de essentie van psychisch evenwicht, een innerlijke bron van liefde, de plek waar het bewustzijn zetelt.

In IFS-therapie helpt de therapeut de cliënt om zijn of haar beschermende delen te differentiëren. Daarna sluit de cliënt vriendschap met de beschermende delen en vraagt hun om toestemming om de getraumatiseerde delen te helpen. Vervolgens gaat de cliënt een positieve relatie aan met de getraumatiseerde delen, is getuige van hun ervaringen en helpt ze om hun extreme en schadelijke ervaringstoestanden en overtuigingen los te laten, zodat ze kunnen helen. Hierdoor kunnen de beschermende delen hun taak neerleggen, de geheelde delen kunnen re-integreren en het Zelf weer de leider van het innerlijke systeem worden.

Het IFS model biedt een kader om onszelf te begrijpen en te aanvaarden, een methode die innerlijke harmonie creëert, zelfcompassie ondersteunt, bijdraagt tot herstel van trauma en de weg opent naar verbondenheid met onszelf, onze medemens, de wereld en spiritualiteit.

Deze introductiedag leert je de basisprincipes van

 • Het IFS model
 • De doelen van IFS
 • De beschermende delen
 • Het Zelf
 • De beschermende delen onderscheiden van het Zelf
 • Innerlijke of rechtstreekse communicatie
 • De angsten van beschermers
 • Het verlossingsproces
 • Zelfenergie van de therapeut
 • Oefeningen en meditaties
 • Toepassingen IFS

TRAINER

Anja Boers is opgeleid als maatschappelijk werker (HoGent), criminoloog (UGent) en integratief psychotherapeut (AIHP). Ze is gespecialiseerd in de thema’s rouw, trauma en persoonlijke groei bij kinderen, jongeren en volwassenen. Naast individuele psychotherapie biedt ze een ervaringsgericht groepsaanbod en verzorgt ze workshops/lezingen vanuit Hécht Praktijk. Ze is als trainer verbonden aan vzw Bleekweide en vzw ZITDAZO én is bestuurder van Margriet vzw. Anja integreert met veel passie in haar werk beeldende, lichaamsgerichte en EMDR therapie. Ze verdiepte zich de afgelopen jaren in het IFS model en ervaart het werken met delen/Zelfenergie als een bijzonder krachtig, transformerend en cruciaal onderdeel van traumatherapie.

www.hechtpraktijk.be

DOELGROEP

therapeuten en psychologen

PRAKTISCH

Data : 8 juni 2023 (van 09u30 tot 16u30)

WAAR

De Kluizerij - Aalstersedreef 1 - 1790 Affligem

PRIJS

300 euro ( excl BTW)

INSCHRIJVEN

Klik hier