Stress – en energiebeheer in een moderne jungle: tools voor cliënt én hulpverlener

Het aantal cliënten dat in onze praktijken aanklopt met stress-klachten, energieproblemen, burn-out, depressieve klachten en angsten is de laatste jaren ernstig toegenomen. Misschien heb je er zelf ook last van of herken je het bij collega-hulpverleners.

In deze vorming kom je te weten waarom er in onze hedendaagse maatschappij zoveel mensen chronisch overprikkeld zijn. We staan stil bij hoe ons stress-systeem werkt aan de hand van de stress-level curve en de werking van het brein. We zien hoe een dolgedraaid stress-systeem ervoor zorgt dat mensen massaal allerlei psychische en lichamelijke klachten ontwikkelen.

Je maakt ook kennis met het Diabolomodel van veerkracht © dat de rode draad vormt doorheen het boek Van stress naar veerkracht. Het bestaat uit 7 sleutels om veerkracht in al zijn aspecten te versterken: lichamelijk, emotioneel, cognitief, psychologisch en relationeel. Het vertrekt vanuit de visie dat lichamelijk stressbeheer (i.e. afvoeren van stresshormonen) in onze hedendaagse overprikkelende VUCA wereld hét fundament is om veerkrachtig te kunnen zijn.

Daarnaast staan we stil bij energiebeheer als 2e belangrijke fundament om te kunnen floreren in plaats van te overleven of kopje onder te gaan.

Naast de theoretische inzichten inspireer ik je ook met een hele toolkit aan (psycho-educatieve) tools die je zowel voor eigen zelfzorg kan inzetten als in de begeleiding van cliënten op vlak van stress- en energiebeheer. Pas als je terug controle hebt over je stress- en energieniveau komt er ruimte om verder in te zetten op een tevreden en betekenisvol leven (adhv mindset, positief denken, emotieregulatie, talentontwikkeling enz).

Tijdens deze vorming krijg je heel wat materialen mee die onmiddellijk inzetbaar zijn in je praktijk:

  • Tools om de stressklachten en het stresslevel van cliënten in kaart te brengen
  • Concrete oefeningen om zo efficiënt mogelijk aan lichamelijk stressbeheer te doen
  • Werkbladen om het energiebeheer in kaart te brengen en te optimaliseren, bv vaststellen van energiedips, in kaart brengen van wat energie geeft en kost (activiteiten, personen, plaatsen, prikkels), balans opmaken van de batterij, acties om meer energiebewuste keuzes te maken.

TRAINER

Séverine Van De Voorde is doctor in de psychologie, stress en burn-out coach, HSP professional en loopbaancoach. Als academica en docente (UGent en Howest) verdiepte ze zich gedurende meer dan 10 jaar in de neuropsychologie en ontwikkelingsstoornissen. Haar onderzoek verscheen in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Sinds 2015 heeft ze een eigen praktijk Centrum Diabolo waar ze als klinisch psycholoog en coach gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit, veerkracht, stress, energiebeheer, burn-out en loopbaanbegeleiding. Ze is auteur van verschillende boeken, waaronder Van stress naar veerkracht: www.vanstressnaarveerkracht.be. Hierin bundelt ze niet alleen de meest recente info over en visies op stress en veerkracht maar plaatst ze de verschillende puzzelstukken ook in een nieuw samenhangend kader. Ze biedt hierdoor overzicht en een visuele kapstok om de meest gangbare methodieken in de preventie en aanpak van chronische stress aan op te hangen.

PRAKTISCH

Data: 9 maart 2023 (van 09.30 tot 16.30)

WAAR

De Kluizerij - Aalstersedreef 1 - 1790 Affligem

PRIJS

349,- euro ( excl BTW)

Boek "Van stress naar veerkracht" inbegrepen

INSCHRIJVING

Klik hier: https://forms.gle/huEuF5FbkcMXgvxNA