Polyvagaal theorie in de praktijk

POLYVAGAALTHEORIE

Ons autonome zenuwstelsel vormt de kern van onze ervaringen en reageert voortdurend op signalen van veiligheid en gevaar. Het bepaalt of we ons veilig en verbonden voelen en bestand tegen uitdagingen van het leven (ventraal vagaal), of ons gestrest, angstig of boos voelen (gemobiliseerd, sympathisch), of juist futloos, depressief en afgesloten (geïmmobiliseerd, dorsaal vagaal).

Iemand die opgroeit in een veilige omgeving, zal een veerkrachtig zenuwstelsel hebben dat zich flexibel beweegt tussen de verschillende toestanden van ‘arousal’ en rust. Door chronische stress, traumatische gebeurtenissen en onveilige gehechtheid verliest het zenuwstelsel echter deze flexibiliteit, met als gevolg dat iemand vast komt te zitten in een geactiveerde en/of geblokkeerde toestand (‘overleef-modus’). Verbondenheid en vertrouwen lijken dan niet meer tot het spectrum van mogelijke ervaringen te behoren. Het vermogen om zichzelf te reguleren en relaties aan te gaan neemt af. Het lichaam kan niet meer goed ontspannen en tot rust komen.

De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel, het effect van traumatische ervaringen en hoe deze kennis kan worden toegepast om de weg te vinden naar herstel.

In deze 3 daagse opleiding worden de basisprincipes van de polyvagaaltheorie uitgelegd in een taal die toegankelijk is voor jou als coach/therapeut en je cliënten. Doorheen de opleiding worden praktische en lichaamsgerichte oefeningen aangereikt om cliënten te helpen samenwerken met hun zenuwstelsel, weer flexibiliteit in hun zenuwstelsel te brengen en de weg terug te vinden naar veiligheid, rust en verbinding (‘thuis’). Aangezien zelfregulatie van de coach/therapeut een bron voor regulatie voor de cliënt is, gaan we ervaringsgericht aan de slag en passen we de oefeningen tijdens en tussen de verschillende opleidingsdagen door op onszelf toe.

TRAINER

Anja Boers is opgeleid als maatschappelijk werker (HoGent), criminoloog (UGent) en integratief psychotherapeut (AIHP). Ze is gespecialiseerd in de thema’s rouw, trauma en persoonlijke groei bij kinderen, jongeren en volwassenen. Naast individuele psychotherapie biedt ze een ervaringsgericht groepsaanbod en verzorgt ze workshops/lezingen vanuit Hécht Praktijk. Ze is als trainer verbonden aan vzw Bleekweide en vzw ZITDAZO én is bestuurder van Margriet vzw. Anja integreert met veel passie in haar werk beeldende, lichaamsgerichte en EMDR therapie. Ze verdiepte zich de afgelopen jaren in de polyvagaaltheorie, een manier van ‘zijn’ dat haar eigen leven transformeerde en waarmee ze dagelijks aan de slag gaat in haar praktijk.

www.hechtpraktijk.be

DOELGROEP

Deze opleiding is voor coaches, hulpverleners, begeleiders, counselors, therapeuten, psychologen, artsen, … die doorheen de bril van de polyvagaaltheorie willen kijken en op zoek zijn naar materiaal en praktische oefeningen om het polyvagale effect te delen.

WANNEER

30 en 31 maart 2023 en 27 april 2023

PRIJS

750 euro ( excl BTW)

Cursusmateriaal inbegrepen

De training gaat door vanaf 10 deelnemers.

INSCHRIJVEN

Klik hier